יין בחליפה אלגנטית

כולנו כבר יודעים- יין ישראלי הוא העדפה ברורה בקרב רוב הישראלים. 

אבל בשנים האחרונות הפך החייך הישראלי לאנין טעם יותר, דורש יין איכותי ואלגנטי. בכתבה הבאה נסקור את נפלאות מהפיכת היינות האלגנטיים ונמליץ על עקרונות חשובים לזיהוי היין האלגנטי הבא שתבחרו. מתחילים

ישראל ברוכת השמש מביאה לנו ימי שמש למכביר, עובדה שלא תמיד מועילה לגפן תחת חמסיני יולי- אוגוסט. זו נאלצת לנשום את נשימותיה האחרונות בעת שהיא אוגרת סוכר בענבים בתהליך הפוטוסינתזה. 

סוכר גבוה בענבים מביא את רוב היינות האדומים של ארצנו לדגדג אחוזי אלכוהול שבין 14% לכמעט 15%. זהו נתון משמעותי שכן האלכוהול ביין תורם למתיקות ביין והוא אחד מאותם מרכיבים המכונים בפי כל " גוף היין". כלומר, ביינות מעל 14% אלכוהול נצפה שנקבל יין עם גוף כבד או משמעותי, עם סמיכות טעמים וגם צריבה קטנה מהאלכוהול שביין.

בשנים האחרונות מנסים יקבים בישראל להפחית את אחוז האלכוהול שלהם ביינות האדומים וזאת על ידי מניפולציות בכרם ויצירת צל של העלווה על אשכולות הענבים המבשילים. גם בציר מוקדם יותר מעט מביא לאגירה קטנה יותר של סוכר בענבים ויוצרים יין מתון באלכוהול, בערך 13.5%,  שהוא סוג של סמן ימני לרמת האלכוהול ביינות בורדו האדומים אשר בצרפת. המושג המתאר יינות אלה הוא "אלגנטיות" של היין, כלומר יין אלגנטי.

זהו לא מושג מדעי כי אם מונח המסביר תחושה וסגנון של יין. יינות אלגנטיים לא יכבידו על הטועם, לא יאפילו ברמת האלכוהול שלהם על הארומה הזנית האופיינית לזן או לזנים מהם עשוי היין. לדוגמא, זן הקברנה סוביניון מתאפיין בין השאר בארומה של פלפל ירוק ואם היה היין אלכוהולי מדיי היה קשה לנו לחוש בארומה זנית זו שכן האלכוהול היה עלול להאפיל על ראשוניות הריח הארומתי הזה.

יין אלגנטי גם מתקשר לעובדה שכל החייך טועם בצורה הרמונית את היין. כל בלוטת טעם מקבלת את מה שמגיע לה, אין השתלטות טעם אחד דומיננטי, אגרסיבי, אין מתיקות יתר או תחושת חספוס עפיצה על גבי החייך. החבית בה התיישן היין משתלבת ביצירה הייננית כולה מבלי לצעוק לטועם " אני כאן, פנו דרך". 

רוצה ליהנות מסיור מודרך במרכז המבקרים "כרם ברקן" ב- 30 ₪ ?

ככל שנשתה יותר יינות כך גם אנו נוכל להבדיל בין סתם יינות טעימים ליינות אלגנטיים של ממש, שכן לכל אדם השותה יין ומתמיד בכך, ישנה הנטייה לזכור היטב את אותה תחושה נעימה וקטיפתית מיינות אלגנטיים שיתכן והתנסה בהם בעבר, כך שלמעשה המושג "יין טעים" או "יין לא טעים" כבר לא מנת חלקם בז'רגון המקצועי, אלא גדל השימוש באסוציאציות של דמיון ורגש. אלגנטי, נעים, עם אופי, הרמוני, חלק, מאוזן, מרשים וכד'…

הגדולים שביינות בורדו-צרפת מתאפיינים ומתהדרים באלגנטיות מלכותית המקנה להם את הבכורה שבין היינות האדומים המפורסמים קרי, קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פראנק, פטי ורדו ולעיתים גם מלבק. יינות אלה ישארו יינות "גדולים" בגלל היכולת שלהם להישאר אלגנטים ו"חיים" גם לאחר יישון של שנים רבות. זהו הסוד שביין, החוויה של הטועם, אם תרצו אפילו, ההסכם הלא כתוב בין היין לטועם.

אזורי יין חמים בעולם מתקשים אם כן לייצר קו ברור של יינות אלגנטים, אם כי טעימים לכל הדעות. אוסטרליה המישורית, דרום אפריקה וגם קליפורניה מודעות למגבלות האקלים שלהן ולמרות שהן מעצמות יין ברורות, יתקשו לחקות את אותו סגנון אירופאי אלגנטי שתואר.

ישראל אם כן מאותגרת אף היא באותה הדילמה ולפיכך סדרות אלגנטיות של יין אדום שיצאו במחוזותינו בשנים האחרונות תמיד זכו לעדנה אחרת, לזרקור תשומת לב בקרב המבקרים ואניני הטעם.

רוצה ליהנות מסיור מודרך במרכז המבקרים "כרם ברקן" ב- 30 ₪ ?

הייננים בישראל מתאמצים לפיכך להרשים ולצאת בסדרות של יינות העונים נאותה למושג "יין אלגנטי" ולדמות בכך לבכירי היינות באירופה, בדגש על צרפת. מספר נאה כזה של יינות כבר מעטרים את מדפי החנויות ואחד שכזה הושק ממש בחודש שעבר ויצא לחנויות. היין שהוא תווית שנייה ליין הדגל של סגל הלא הוא "קברנה לא מסונן", עונה לשם "פטיט UF" (ראשי התיבות באנגלית UNFILTERED , שזה לא מסונן) והוא התפוח שנפל לא רחוק מהעץ שהוריש לו האב. אלגנטי, עם אלכוהול מדוייק של 13.5% כיאה לבכירי יינות בורדו, נעים בחיך ומחליק. זקני השבט שבכם יוכלו אפילו לשמוע מבטא צרפתי של היין כאשר יטעמו אותו בטעימה עיוורת.

אז בפעם הבאה שאתם רוכשים לכם יין אדום בחנות היין הקרובה, נסו לשאול האם היין "אלגנטי", מאוזן ונעים גם לשתייה, שכן יינות ישראל בהכללה רחבה-טעימים לחלוטין וחלקם אפילו טעימים מאוד. חליצה נעימה

הירשמו למועדון הלקוחות של יקב ברקן ותיהנו מסיור מודרך ומרתק במרכז המבקרים "כרם ברקן" ב-₪30 בלבד

אני מאשר את תנאי המועדון וקבלת חומר פרסומי

עורך תחום היין

הוסף תגובה