אסונות ושערוריות בעולם יין

אסונות ושערוריות בעולם יין / יוסי בוזנח

אלכוהול בכלל, ויין בפרט, תופסים מקום מרכזי ומיוחד בחיי החברה האנושית כבר אלפי שנים. יחסי אהבה, שנאה, פחד והערצה, מיתוסים והאדרה הפכו עם השנים את היין להרבה יותר מאשר משקה, ואלי יין התפתחו כמעט בכל תרבות. אך לא רק מיתוסים והערצה הביא עמו היין, אלא גם לא מעט אסונות וסקנדלים. על מנת להמחיש את הטלטלות הפוקדות את הענף המרתק הזה, אספנו עבורכם מקבץ מעלילות היין המשמעותיות ביותר שפקדו את התעשייה היוקרתית הזאת.

ארצות-הברית

בתחילת שנות ה-2000 הפציע בשמי לוס אנג'לס בחור אסייתי בשם רודי קורניאוואן. השמועות שנסובו סביבו טענו שמדובר בנצר למשפחת אצולה סינית-אינדונזית, אם כי אף אחד לא טרח לבדוק לעומק מאין הגיע משום שהכל נראה מושלם: בית אגדי המארח מסיבות נוצצות וארוחות פאר, אספן יין שבוחר יינות נדירים מבצירים מופלאים. עם הזמן החל קורניאוואן להציע חלק מהאוסף הנדיר שלו למכירה במכירות פומביות, יינות-על שכמעט ולא נראו על-ידי חובבי היין בעולם. במכירה אחת שנערכה בשנת 2006 השיג קורניאוואן עבור היינות שהציע סכום שיא של כמעט 25 מיליון דולר.

בתחילה הכל עבד כשורה, עד שהמיליונר האמריקאי ביל קוק שחשד שקנה יין מזויף שכר את שירותיו של בלש פרטי אשר מצא כי חלק מהיינות, לדוגמא שאטו פטרוס מבציר 1921, מעולם לא יוצרו על-ידי היקב. מעבר לזה, לוראן פונסו, הבעלים של 'יקב פונסו' ואחד השגרירים המשמעותיים ביותר של יינות בורגון, מצא כי במכירה אחת נמכרו יינות 'קלו סאן דני' גראן קרו מבציר 1945, אלא שבדיקה פשוטה הראתה שהמשפחה החלה לייצר את היין הנ"ל רק 37 שנים לאחר מכן.

פונסו שזעם על הפגיעה במוניטין של יינות היקב שלו וביינות בורגון בכלל, עירב בסיפור את ה-FBI. בשנת 2012 פשטו חוקרי ה-FBI על ביתו של קורניאוואן בארקדיה שבקליפורניה ומצאו שם מפעל זיוף משוכלל שכלל בקבוקים, תוויות, מכונת ריטוש לתוויות ישנות ותיאורי יין של היינות הנדירים בכדי להתאים את הזיוף למציאות. קורניאוואן נעצר והיה הראשון בעולם להישלח לכלא בעוון מרמה וזיוף יין. בית המשפט גזר על קורניאוואן עונש של 10 שנות מאסר וכל רכושו הוחרם ונמכר בכדי לפצות חלקית את קורבנות הזיוף.

רק חברי מועדון ברקן נהנים מסיור מודרך במרכז המבקרים "כרם ברקן" ב- ₪30 ומקבלים ₪30 בחזרה למימוש בחנות היקב! להרשמה >>

צרפת

דרום-צרפת הידוע כאחד מאזורי היין החשובים בעולם, התברך באדמה פורייה, מגוון עצום של זנים וסגנונות ייצור רבים. מעל שליש משטח הכרמים הצרפתי נמצא בדרומה של הארץ. אזור יין זה ידע לא מעט משברים במאה ה-19, שהאחרון שבהם היה פטריית הקימחון אשר פגעה בכרמים באמצע המאה ה-19 וגרמה לנזקים עצומים עד שהצליחו להדביר אותה. אך דבר לא הכין אותם למגיפה הקטלנית שמתרחשת עליהם.

בשנת 1866 גילו כמה כורמים שהגפנים שלהם מתות. הם בודדו אותן מהכרמים הבריאים וניסו שוב, אך הדבר חזר על עצמו בצורה מהירה מאד ותוך מספר חודשים נדבקו עשרות דונמים של כרמים במחלה המסתורית. בדיקה של מכון היין של מונפלייה בראשות פרופ' ז'ול אמיל פלנשו העלתה ממצא מדהים: מדובר במיליוני כנימות קטנות וצהובות שנמצאו בקרקע ועל השורשים. הממצאים הועברו לרשויות הצרפתיות והתחילה מלחמת אגו של שנים בנוגע לגורם למחלה בכרמים. פלנשו היה משוכנע שאלה הן הכנימות הגורמות למחלה, ואילו הרשויות ומכוני היין באזורי היין החשובים של צרפת, כגון בורדו, סרבו לקבל את הפסיקה.

שנים רבות עברו עד שהתברר כי גפנים שהובאו מארצות-הברית, אשר עמידות לפגיעת הכנימה, הן אלה שנשאו עליהן את הכנימה שחיסלה את הגפנים הארופאיות. פלנשו היה זה שנתן לכנימה את שמה: 'פילוקסרה', שפירושו, הכנימה מייבשת העלים. עד שהסתיימו קרבות המדענים, חוסל כבר כשליש משטח הכרמים של צרפת ואתו שטחים עצומים בספרד, איטליה ושאר מדינות היין בעולם, מאוסטרליה ועד ישראל, לכאן הגיעו שליחי הברון בשנת 1870 עם כנות גפן מיובאות והנטיעה היתה קטלנית עבור אזורי היין בארץ. ההערכה היא שרק בצרפת הנזק שנגרם מהפילוקסרה הוא של כעשרה מיליארד פרנק.

הפתרון שנמצא היה הרכבת זני הענבים האירופאיים על גבי הכנה האמריקאית העמידה – פתרון שאומץ מהר מאד על-ידי המדינות השכנות וכל מי שנטע כרמים והחליף כרמים קיימים. מעט אזורים על קרקע חולית, או כאלה מבודדים ובגובה רב נשארו על הכנה המקורית ולא נפגעו מעולם, אך היתר הוחלפו בצורה מסודרת. תעשיית היין והפילוקסרה חיים כיום זה לצד זה, כאשר עמידות הכנות מאפשרת את המשך קיום הכרמים. אמנם מדי פעם אנו שומעים על אזור יין ששוב נפגע בפילוקסרה אם כי אין עדות להתפרצות לא מקומית.

אוסטריה

בחודש יוני 1985 הגיעה דוגמת יין אוסטרי למעבדה בגרמניה היה זה יין משובח מסוג 'רוסטר אאוסלזה' מבציר 1983. בדיקת המעבדה הכתה את הגרמנים בתדהמה. הגרמנים מצאו ביין ריכוז לא גבוה של אתילן גליקול, או בעברית 'אנטי-פריז' – חומר שקוף ורעיל אשר מסיס בצורה מושלמת במים ובאלכוהול ומטרת הוספתו ליין הייתה בכדי להעניק לו צמיגות, רכות שתייה ותחושת מתיקות נוספת.

בדיקות שנעשו במהלך השנה שלאחר מכן על-ידי הרשויות הגרמניות והאוסטריות, גילו קבוצה לא קטנה של יצרנים אשר הוסיפו את הרעל הצמיגי ליינות המתוקים שלהם. התוצאה הייתה איומה מבחינת תעשיית היין האוסטרית, וכללה החרמה של מיטב יינות אוסטריה, השמדה של כמעט 30 מיליון ליטר יין, חוקי פיקוח קפדניים, עצירת יצוא היין האוסטרי, ובפועל – קריסת תעשיית היין המקומית למשך כמעט 20 שנה.

עם זאת, כנראה שאין רע בלי טוב. מרבית יצרני היין באוסטריה התאימו את עצמם ואת סגנון היין שלהם למגמות העדכניות בעולם ועד מהרה ניתן היה להבחין במעבר חד מיינות מתוקים ליינות שולחנים לבנים ומעודנים. מכל מקום, בשנים האחרונות חווה תעשיית היין האוסטרית פריחה והצלחה שלא זכורה כמותה בעבר.

רק חברי מועדון ברקן נהנים מסיור מודרך במרכז המבקרים "כרם ברקן" ב- ₪30 ומקבלים ₪30 בחזרה למימוש בחנות היקב! להרשמה >>

איטליה

אתנול הוא האלכוהול לשתייה שאנחנו מכירים. שיהיה ברור, גם הוא סם לא פשוט, ובמינונים גבוהים הוא עלול להיות קטלני. , אך ה'מתנול', אחיו של ה'אתנול', הוא כבר טיפוס בעייתי, כאשר מולקולת הכוהל הפשוטה הזו גרמה למקרים רבים של נכות ומוות. המפורסמים ביותר הם מקרי השתייה של חומרים המבוססים על מתנול ב'תקופת היובש' בארצות-הברית, שם מוערכים מעל מאה אלף מקרים של נכות ומוות עקב הרעלת מתנול, ובמלחמת העולם השנויה מוערך במעל מאה אלף מספר קורבנות הצבא האדום שנפגעו מהרעלה קטלנית של מתנול. אבל למרות כל זה האיטלקים לא למדו…

הפרשה התפוצצה באפריל 1986 לאחר שהותר לפרסום כי שמונה אנשים מתו ושלושים נוספים אושפזו עקב שתיית יין 'ברברה' מיקב 'אודורה'. הבדיקה נערכה העלתה כי היין הכיל ריכוז מתנול גבוה פי 25 מאשר החוק מתיר וכי רעילותו רבה. בתחילה חששו הרשויות באיטליה לפרסם את המקרה כדי לא לפגוע בתעשיית היין האיטלקית העצומה, אך כאשר יינות יקב נוסף, 'דולצ'טו פרריז', נמצאו מכילים מתנול בריכוז גבוה ובעקבות כך מתה אשה אשר שתתה את היין, לא נותרה ברירה והחלה חקירה קפדנית שבעקבותיה הושמדו 300 יינות נוספים אשר נמצאו בהם ריכוזי מתנול מסוכנים, שנים-עשר יקבים איטלקיים הורשעו בהרעלת מזון וגרימת מוות, ותעשיית היין האיטלקית ספגה מהלומה אכזרית. חשיפת המקרה הביאה לשיפור דרמטי בחוקי היין האיטלקיים וכתוצאה מכך גם באיכותו ובהצלחתו בעולם. לפחות עד השערורייה הבאה.

צ'ילה

ב-27 בפברואר 2010 הכתה את צ'ילה רעידת אדמה עצומה בעוצמה של 8.8 בסולם ריכטר. מדובר רעידה נדירה בעוצמתה, אשר נזקיה מורגשים למרחק של מאות קילומטרים ממוקד הרעש. מספר ההרוגים הגיע לשמונה מאות, והנזק שנגרם לרכוש נאמד בכ-30 מיליארד דולר. כתוצאה מרעידת האדמה נפגעו גם שטחים חקלאיים ונזק עצום נגרם ליקבים וכרמים רבים, חלקם במחוזות היין החשובים ביותר של המדינה.

ההערכה כי מעל מאה מיליון בקבוקי יין נהרסו ברעידת האדמה, כאשר כשישית מסך ייצור היין של צ'ילה באותה שנה נמחק ברעש האדמה. סך הנזקים לתעשיית היין המקומית הוערך בקרוב למיליארד דולר, בהם מעל 300 מיליון דולר יין שיועד ליצוא.

הירשמו למועדון הלקוחות של ברקן
ואולי תזכו באספקת יין לשנה!

אני מאשר קבלת חומר פרסומי ואת תנאי המועדון

עורך תחום היין

הוסף תגובה

נגישות