שוק היין הישראלי

שוק היין הישראלי / טל חוטינר

שוק היין הישראלי הוא שוק דינמי, מעניין ומרתק. אמנם הצריכה האישית עדיין לא עולה באופן משמעותי, אך עם זאת בשנים האחרונות ניתן בהחלט לראות עליה מתונה עקבית, כאשר בתוך הכמות המדוברת קיימות תמורות מרתקות.

בעבר מרבית היין הנצרך בישראל היה יין למטרות פולחניות, כלומר, יין לקידוש ולהבדלה. היין המקומי שלנו היה בעיקרו יין מתוק שנועד בעיקר לטקסים וחגים ולא היה חלק מתרבות הפנאי שלנו. במרוצת השנים התחלנו לשתות יינות שולחניים יבשים יותר למטרות הנאה וכחלק מהתפתחות התרבות הקולינארית.

רוב היינות שצרכנו כאן בעבר הקרוב היו בעיקר יינות אדומים, שנעשו מזנים שהובאו לכאן על-ידי שליחיו של הברון רוטשילד. הברון שלח לכאן את שליחיו כדי לקדם את החקלאות של המושבות בארץ ישראל ויחד איתם הביאו אתם השליחים את הזנים הקלאסיים של בורדו, שם נמצאים יקביו של הברון. אותם זנים קלאסיים, כמו ה'קברנה סוביניון' וה'מרלו', סחבו את ענף היין במשך שנים על גבי שנים יחד עם זני ה'גרנאש' וה'סמיון' – שני זנים שקצת נעלמו אצלנו עם השנים.

רוצה ליהנות מסיור מודרך במרכז המבקרים "כרם ברקן" ב- 30 ₪ ?

בשנים האחרונות צצים לנו זנים חדשים מכל יקב אפשרי. זנים ים-תיכוניים שמתאימים יותר לאקלים הארץ ישראלי החלו לתפוש תאוצה, להתקדם לעבר הבמה המרכזית ולהיכנס לכל כוס. זנים כמו 'קריניאן' ו'סירה' ועוד.

במקביל, זנים לבנים ארומטיים כמו 'סוביניון בלאן', 'סמיון', 'קולומברד' ו'גוורצטרמינר' החלו להחליף את זן ה'שרדונה' ששלט כאן בכיפה במשך שנים.

שלא במפתיע, גם יינות ה'רוזה' הפכו להיות עניין רציני בשנים האחרונות, ולא עוד בדיחה או קוריוז. אם בעבר אפשר היה למצוא כאן בעיקר יינות 'רוזה' בשם 'גרנאש רוזה', כיום כבר אפשר לבחור מבין סוגים שונים של יינות רוזה בניחוחות שונים, המיוצרים בשיטות ייצור שונות ומזנים שונים ומשונים וברמות יובש שונות.

בזכות הטכנולוגיה החדשנית מצליחים היקבים הגדולים לייצר יינות נגישים לכל כיס באיכות טובה מאוד. כפועל יוצא מכך אפשר כיום לקנות, בכל רשת שיווק או חנות מתמחה, יינות לא יקרים וטובים לצריכה יומיומית, כך שהיין הפך לנגיש וקרוב לכולם יותר מאי פעם. ברכישה יומיומית אין צורך כיום ללכת לחנות מתמחה ולקבל יעוץ ממומחה יין, אלא פשוט לצרף בקבוק יין או שניים לרשימת הקניות בסופר-מרקט. כמובן שאם מחפשים לרכוש יין יוקרתי במחיר גבוה לצורך אירוע חשוב או כדי להעניק במתנה, שווה בהחלט לסור לחנות יין מתמחה ולהתייעץ עם מוכר יין מקצועי.

בין היינות המודרניים אפשר כיום למצוא, פרט לזנים החדשים, גם יינות אזוריים, או יינות מכרמים יחידניים, שמביאים לביטוי את אזור גידול הענבים כגורם משפיע ומשמעותי הבא לידי ביטוי באופיו של היין. כך ניתן גם למצוא בלנדים אזוריים בהם באות לביטוי, פרט לאופי הענבים הגדלים באותו אזור, גם יכולותיו וכשרונו של היינן, לצד הפילוסופיה הייננית שלו.

אז מה צופן לנו העתיד השוק היין הישראלי? כצפוי, אי-אפשר ממש לנבא, אך עם זאת בהחלט אפשר לראות כמה מגמות שכנראה ימשיכו ויתחזקו, ביניהן: הפיכת היין ל'דרינק'. כלומר, לא צריך טקס שלם כדי לפתוח בקבוק יין, או כדי ליהנות מכוס יין סתם באמצע היום. חביות יין כבר נמצאות בלא מעט ברים ומסעדות והיין נמזג לכוסות כמים. השוק מציע גם לא מעט מארזי יין גדולים שניתן לקחת אלינו הביתה, כמו ה'באג אין בוקס' – מארז של 3 ליטר ששומר על טריות היין, אותו ניתן להעמיד על השיש במטבח או להכניס למקרר ולמזוג כוס מדי פעם, אפילו סתם כך ליד ארוחת הערב עם החביתה והסלט.

רוצה ליהנות מסיור מודרך במרכז המבקרים "כרם ברקן" ב- 30 ₪ ?

אני מניח שנמשיך לראות את עליית קרנו של יין ה'רוזה' על זניו וסוגיו, לצד המשך המגמה המשמחת של העלייה בצריכת היינות הלבנים שכל-כך מתאימים לאקלים שלנו. כנראה שגם נמשיך לראות עוד זנים לבנים מעניינים, בלנדים מרתקים ועוד יינות לבנים רבים כאלו ואחרים שהפכו להיות כאן נפוצים וטרנדיים מאוד כיאה למדינה בה חם רוב השנה והחורף קצר ולא קשה. יינות צוננים ומרעננים שהרבה יותר מתאימים למטבח הישראלי ולטמפרמנט שלנו.

אחד הדברים המרתקים להם מחכה בכיליון עיניים תעשיית היין הישראלית וחובבי היין באשר הם, הוא תוצאותיו של מחקר מיוחד הנערך באוניברסיטת אריאל אשר ממפה זני ענבים מקומיים מקוריים. לפי מקורות יודעי דבר, בקרוב נתחיל לראות יינות ישראליים מזנים ארצישראליים קדומים שאולי יעניקו לנו את הייחוד והאופי כאשר מדובר ביינות מזנים מקוריים שלנו, ועוד לא אמרנו מילה על הסקרנות העולמית והחשיפה הבינלאומית. אין שום ספק שלטעום יין ישראלי מזן מקורי אותו שתו לפני מאות ואלפי שנים גדולי האומה, יהיה ניצחון גדול על אלה שלעגו לניסיונות לייצר בישראל יינות איכותיים שעומדים בכבוד בשורה אחת עם מיטב יינות העולם.

 

עורך תחום האוכל

הוסף תגובה