איך בוחרים יין

אתם מוזמנים לארוחה עם חברים או ארוחת חג משפחתית ואמרו לכם
להביא יין אבל אין לכם מושג איך בוחרים את היין הנכון ממאות המותגים בחנות?
הגעתם למקום הנכון. בכתבה שלפניכם הכל יתבהר לכם. יין ישמח לבב אנוש…..

אמנם מרבית הישראלים כבר יודעים: יין ישראלי הוא משובח ומתאים בהחלט כמלווה איכותי בארוחה עם החברים או המשפחה שלכם בערב שבת וחג.

אז איך בעצם בוחרים יין? על מה צריך להקפיד בחנות כאשר אתם עומדים מול תצוגה מרשימה של מאות יינות מישראל? מה התווית על היין יכולה לספר לנו בכלל? ומה הם הטיפים הטובים שיוכלו לסייע לכם להביא את היין הכי מתאים לארוחה שלכם?

ראשית כדאי לכם לדעת שדווקא בישראל שבה אין חוקי יין מוקפדים כמו מדינות היין המסורתיות, דוגמת אירופה הקלאסית, קל יותר לדעת מה יש בבקבוק היין שאתם מעוניינים לרכוש.

אם ביין אדום בחרתם, הרי שכמעט כל יינות ישראל הזניים (אלה העשויים בעיקר מזן ענבים אחד ולא מספר זנים) מציינים את שם הזן על גבי התווית הקדמית. אם מצויין השם קברנה סוביניון הרי שללא ספק היין הזה מכיל לפחות 85% של קברנה סוביניון, ולפיכך נקרא היין – יין זני. יינות שהינם בלנד (ערבוב) של מספר סוגי ענבים ושאינם יינות זניים לפיכך, יקבלו שם גנרי כלשהו במרכז התווית הקדמית, ללא אזכור של שם הזן כלל. חפשו ממה מורכב היין בתווית אחורית.

רוצה לקבל מארז יין יוקרתי במתנה? הרשם למועדון הלקוחות של יקבי ברקן

כדאי לכם עכשיו לחפש בקפדנות את שם המותג של היין. שימו לב שקברנה סוביניון לבדו אינו סגולה לדעת מה צופן לנו היין בהמשך, שהרי זה שם של זן ענבים. בעולם היין הקלאסי דוגמת אירופה, מציינים במקרים רבים שמות סדרות איכותיות בשם RESERVE  או SPECIAL RESERVE מונחים המייחסים ליין ייחוס שונה משאר יינות השולחן הרגילים  של היקב.

למזלנו גם בישראל יקבים רבים בוחרים להשתמש במינוח מקצועי זה, והצרכן מבין שיינות אלה הינם באיכות עשייה מוקפדת יותר מיינות שולחן רגילים של אותו היקב. קחו למשל את סדרת SPECIAL RESERVE של יקבי ברקן המציינת את המונח המקצועי המקובל לצורך ציון איכות היין מול סדרה אחרת רגילה.

יינות איכות אדומים גם מתיישנים בחביות עץ אלון. נסו לבדוק בתווית האחורית של היקב כמה חודשים היין התיישן, ואולי יסייע לכם הדבר בהבנה שהיין מושקע. נהוג שיינות איכות מתיישנים למעלה מ 12 חודשים בחביות אלון לצורך קביעת כלל אצבע פשוט.

בוודאי גם שמעתם את המושג "גוף היין". גוף היין הוא אמנם תחושה סובייקטיבית של כל טועם וניסיונו, אך בתווית האחורית תוכלו לראות את אחוז האלכוהול ביין. נתון זה מלמד ביינות על מרקמם הכללי ועל הגוף שלהם. יינות אדומים בעלי רמת אלכוהול של 12.5% הינם קלי גוף ללא ספק ופחות אופייניים כיום בנוף האקלימי של ישראל השמשית. אבל יינות בעלי תכולה של 14-14.5% אחוזי אלכוהול יוכלו לרמוז לכם כי ליין "גוף" משמעותי. אולי כבר בינוני בתחושה ואולי אף כבד. כזה המזכיר לכם אולי יין סמיך עם טעם של עוד….

חשבתם שסיימתם? ממש לא. גם אזור הגידול של הכרם הוא סמן לאיכות בישראל. חפשו את שם האזור אם מופיע על התווית. למשל ידוע שזן הקברנה סוביניון ייטיב מאוד לגדול באזור הגליל העליון. יש יקבים שאף מגדילים לעשות ומציינים את שם הכרם עצמו או גובה פסגת הכרם.

ואם אתם עדיין לא בטוחים, נסו למצוא יינות שזכו במדליות או בציונים גבוהים בתחרויות יין. יינות שהם מוסכמה בקרב מומחי היין העולמיים יכולים להוות בטחון ליין מוצלח. לפעמים הזכייה גם תצויין במדבקה על גבי הבקבוק.

והכי חשוב- חליצה נעימה

הצטרפו למועדון הלקוחות של יקבי ברקן
ותוכלו לזכות במארז יין יוקרתי!

אני מאשר את תנאי האתר והתקנון
* בכפוף לתקנון, מוגבל ל- 100 הנרשמים הראשונים

ובנוסף, תוכלו ליהנות ממגוון הטבות נוספות ובלעדיות לחברי מועדון ברקן:

  • 30 ₪ לסיור מודרך ומרתק במרכז המבקרים "כרם ברקן" וביקב ברקן (קיבוץ חולדה)- כולל ימי שישי! *מינימום 10 אנשים בסיור
  • 15% הנחה על מגוון רחב של סיורים שונים ומרתקים במרכז המבקרים "כרם ברקן" ביקבי ברקן
  • בקבוק למברוסקו או סנגריה במתנה! בקנייה ב- 200 ₪ ומעלה בחנות היין במרכז המבקרים "כרם ברקן" חולדה
  • 30% הנחה על מגוון רחב של קורסים וסדנאות על עולם היין, טעמים, ניחוחות ומושגים אצל המומחים במרכז היין "איש הענבים"
  • ערבי יין ייחודיים ומעשירים מלאי ארומות, ניחוחות וטעמים מכל הסוגים
  • טעימת יין ראשונה לפני כולם
  • הזמנות בלעדיות לטעימות יינות מתיישנים, איכותיים ובלתי שגרתיים
  • אירועים והשקות מיוחדות ביקב ברקן
  • כתבות מרתקות על עולם היין , חדשנות בתחום היין, טיפים והמלצות

עורך תחום היין

48 תגובות

  • תודה לכם על ההסבר הבהיר והממצה לגבי היין. אינני חובב יינות טיפוסי , אלא שההברה לגבי פרמטרים פשוטים וחשובים , החכימו את דעתי במידת מה. הנכון הוא,שאני דווקא מעדיף את היין החצי יבש של יקבי ברקן , " האמרלד ריזלינג "
    שהוא לגבי עדין עם ניחוח רך.

  • מאחר ואני חובב יין מושבע , מנסה המון סוגים של יין ואדום במיוחד .
    אני מבקש לומר שהיין הישראלי ברמה גבוהה מאוד .

    • "רמה גבוה מאד" אולי כן אולי לא אבל אתה צודק בעניין רמה, רמת מחיר גבוהה מאד! ממוצע מחירי היין של היקבים הישראלים גבוה בהרבה מיינות העולם הישן,צרפת איטליה,ספרד ובטח שלא יותר טובים.

      • אתה טועה הרמה של רוב הישראלים יותר טובה מרוב היינות שבמרכולים שבאיטליה צרפת וספרד , בדוק ….

  • ההסבר נתן לי להבין יותר וזה יעזור לי בבחירת היינות שאני צורך או אצרוך תודה

  • כתבה יפה
    אגב אני לקוח קבוע של ייני ברקן שנים רבות
    עם עדיפות ליין אדום מרלו מוצלח ביותר

  • תודה על ההסבר החשוב ,אני יודעת שיין הוא מאד בריא כי הוא עשיר בפוליפנולים שמנקה את צינורות הדם.הלוואי והייתי יודעת לשתות יין .אז הייתי שותה כוס ביום .כמו הצרפתים.?

  • אין על יין המערה וגם יער יתיר, ביינות הבלנד ובאשר לקברנה סוביניון, ירדן של ייקבי רמת הגולן הוא ברמה גבוהה ומאוד מתאים לחג
    אם במרלו אנו עוסקים אז דובב רכסים של ברקן למי שבא משהו שונה מהמרלו המוכר חג שמח ?

  • כהן אלי כנראה לא שתיתה מספיק יינות תוצרת חוץ היין הישראלי כבד מידי הלכוהולי מידי ולא מאוזן וכמובן המחיר המוגזם יש יינות טובים בארץ רובם די דומים

  • בהסבר חסר הדבר החשוב ביותר.
    אין לקנות יין יבש או חצי יבש שהשנה המוטבעת על התווית שלו היא 3 או מקסימום 4 שנים משנת הקנייה. כלומר עכשיו, לא לקנות יין שהשנה הרשומה עליו מתחת ל 2014. גם אם זה במבצע. היין היבש מתקלקל לאחר מספר שנים בבקבוק.

  • למדנו כיצד על בחירת יין חבל רק שלא ניכתב בכתבה איזה יין מתאים לכל ארוחה ומה אומר יין יבש ומה אומר יין חצי יבש

  • אין על היין הישראלי!
    אני אישית מעדיפה את מרלו – יש לו טעם עדין יותר.
    יין אדום יבש בריא ללב

  • הסבר קצר מדויק וממצה את תרבות שתיית יין ובחירת יין . אני אישית נוהג לרכוש את
    ק.ס. רזרב של ברקן שיושן בחביות עץ אלון . יין מעולה טעים במחיר הוגן ושווה לכל נפש.

  • ספיישל רזרב היין מספר 1 הבעיה שאני לא מצליח למצוא אותו באף סופר ורק בחנויות יין מקצועיות למה ?

  • הכתבה הוסיפה לידע איך לבחור את היין. אני חובב יין וגם למדתי את תורת היין בסגרת לימודי מנהל בתי מלון.

  • בעלי חובב יינות ולקראת החג נסעתי במיוחד לחנות של יינות ברקן בשפלה וקניתי לו מארז
    של יינות לפי המלצת המוכר במקום ולפי מה שקראתי לפני כן בכתבה.
    מה אגיד לכם היין עשה טוב לשנינו…..

  • כמה זמן יין נשמר באיכות טובה בבקבוק שטרם נפתח וכמה זמן אחרי פתיחת הבקבוק?
    אין על הבקבוק תאריך תפוגה

    • היי גילה,

      בבקבוק ללא פתיחתו תלוי בסוג היין ואיכותו. יכול להישמר לשנים ארוכות, אך שוב זה תלוי בסוג היין.

      בקבוק פתוח – לעניני טעם הייתי אומר שלא יותר מ 4-5 ימים ויש כאלו שיאמרו שגם זה יותר מידי:)

      • אין לשמור יין יבש או חצי יבש יותר מ 3 או מקסימום 4 שנים מהשנה המוטבעת על הבקבוק. ככל שאחוז האלכוהול גבוה יותר היין נשמר יותר. מומלץ לסיים את הבקבוק לא יותר מ 3 עד 4 ימים מיום הפתיחה, ולשמור במקרר כמובן בימים אלו.

        • במידה והיין נישמר במקרר יין מיוחד בשכיבה בטמפרטורה קבועה של 13 מעלות היין נישמר הרבה יותר שנים מ 4 שנים

  • על מנת לקדם את צריכת היין בארץ צריך להגביר מודעות…כל הכבוד התחלה טובה…הייתי רק מזכיר שיין לא חייב להיות בטעם מיף ענבים על מנת להיות טעים וכי החמיצות האלכוהול הם חלק מהעניין…

  • הייתי מדבר גם על יינות לבן וגם רוזה ואפילו מרחיב את הדיבור יינות שמאוד מתאים לשתות במזג אוויר הישראלי

  • ההסבר תמיצתי וברור מאוד לחובב יין מתחיל . אני מסכים בהחלט שהיינות הישראליים ברמה גבוהה ובמחיר גבוה אך זה כתוצאה מהיותנו שוק קטן . בכל זאות אני אישית קונה רק יינות ישראליים ובמיוחד יינות של ייקבים קטנים – ייקבי בוטיק .

  • הרומן של העם היהודי עם היין הוא אחד הרומנים העתיקים ביותר ומגיע עד המבול ואפילו לפני מתן תורה ; השימוש הפולחני ביין בחגים ומועדי מיוחדים בא ליצור אוירה מיוחדת של סוטול וערפול חושים נעים והאסוציאציה הזאת הפכה את העם היהודי לעם אלכוהולורליגיוזי ; יהודים למדו לשתות מגיל צעיר ולכן ידעו לשלוט בהתמכרות והיו בעלי מקצוע חשובים בתחום היין , מפורסמים הסיפורים על הגויים ששתו בבית המרזח של היהודי ולא ידעו לשתות והתפלשו בקיא של עצמם ; אכן רומן יש לו לעמנו עם שימורי הענבים, כן , כי בסופו של דבר ואחרי כל המילים הפלצניות מדובר בקוסרבים