טעימה עיוורת

טעימה עיוורת / טל חוטינר

נכנסתם פעם לחדר חשוך, או לחדר שפתאום האור כבה בו לחלוטין ופתאום השתרר חושך מוחלט? אני מניח שכן. מיד כשזה קורה פתאום אנחנו מתחילים לשמוע קולות מוזרים או מפחידים, ואפילו נשימה של אדם שעומד לידינו הופכת להיות מוזרה מעט. חוש הריח שלנו מזהה ניחוחות חדים, מוכרים יותר או פחות, אבל מודגשים ונוכחים. כל זה נובע מהעובדה שכאשר אנו נאלצים לנטרל חוש אחד משמעותי, הראיה במקרה הזה, שאר החושים מתחדדים וקולטים הרבה יותר פרטים.

כאשר מדובר בטעימה עיוורת של יין נכנסים למשוואה הזאת עוד כמה אלמנטים שעומדים כאן למבחן. אבל קודם כל מהי טעימת יין עיוורת? מדובר בטעימת יינות בה מוגשות לטועמים כוסות ללא סימון כאשר אין להם יכולת לראות את תווית וסוג היין פרט לצבעו. לפעמים גם הכוסות הן אטומות או כהות מאוד ובכך מנטרלים גם את חוש הראיה, אבל מדובר בטעימות נדירות. הטעימה העיוורת באה לנתק את החיבור הרגשי והאינטלקטואלי של הטועם עם מותג או סוג היין. כלומר, אם נראה שהיין שנמזג לנו מגיע מבקבוק יוקרתי מיקב מפורסם, רוב הסיכויים שבתת-מודע נרגיש טעמים וניחוחות אופייניים לזן הענבים ואזור הגידול, וכמובן שמיד נחשוב שמדובר ביין איכותי וטוב. אך יכול בהחלט להיות שאם נטעם את אותו היין בלי לדעת מהו מקורו וסגנונו האמיתי, התרשמותנו תהיה שונה.

באחת מטעימות היין ההיסטוריות החשובות ביותר שנערכה בפאריס בשנת 1976 טעמו מומחי יין ועיתונאי יין צרפתים יינות צרפתים מפורסמים מול יינות אמריקאים מקליפורניה בטעימה עיוורת. התוצאה היתה מטלטלת מבחינת הצרפתים מאחר והיינות האמריקאים גרפו ניצחון סוחף והשאירו את המומחים הצרפתים פעורי פה. טעימה זו פתחה את השער להכרה ביינות העולם החדש וגרמה לצרפתים, אני העולם הישן, לקיים בדק בית בעיקר בנושא שיטות הייצור הישנות והמסורתיות שלהם.

רוצה ליהנות מסיור מודרך במרכז המבקרים "כרם ברקן" ב- 30 ₪ ?

לאחר שהבנו מהי טעימת יין עיוורת, בואו ננסה לגבש טכניקה ולעזור לחושים שלנו להעריך את היינות אותם נטעם: חוש הראיה – עדיין חוש חשוב למרות שניתקנו ממנו את התווית (…). קודם כל נבחן את צבע היין ואת גווניו, כלומר: לבן, חיוור, צהבהב, צבע קש, אפור ירקרק חיוור ועוד. אלה יכולים לתת לנו לפעמים מידע האם מדובר ביין מתיישן, יין צעיר, יין ששהה על קליפותיו ועוד. המידע שמתקבל מחוש הראיה יעזור לנו לשפוט נכון יותר את היין באופן אבסולוטי, או אל מול הסגנון אליו נחשוב שהיצרן בחר ללכת. גם שולי היין יכולים לעזור לנו לשפוט את הגיל כאשר נשכיב את הכוס על צדה וכך גם ה"רגליים" או ה"דמעות" שמתקבלות על דפנות הכוס כאשר מעמידים אותה בחזרה. "רגליים" או "דמעות" עבות ואיטיות יתנו אינדיקציה ליין בעל גוף.

חוש הריח – זהו החוש החשוב ביותר ובעל הספקטרום הגדול ביותר. באף מיומן ניתן להבחין בין 500 ל-600 ניחוחות שונים שניתן לאפיין. נחפש ניחוחות מוכרים כמו פירות לסוגיהם – מפרי יער דרך דובדבן או שזיף באדומים, ועד ליצ'י, משמש, אפרסק, הדרים וכדומה ביינות לבנים. ניחוחות בישום, ממש כמו של פרחים, יכולים להופיע בגוונים שונים ביינות מוכרים, לדוגמה: ניחוח ורדים אופייני לפעמים ליינות לבנים מזן הגוורצטרמינר. כמובן שהמגוון הוא אין-סופי ולכל אדם יש זיכרון ריח אחר. לכן ניחוחות של בשר, קליה, עישון, שוקולד, וניל, קפה, עץ, תה, אדמה, טחב, עור ועוד ימצאו בכתובים שמתארים יינות כאלו או אחרים.

חוש הטעם – חוש זה מוגבל בעצם ל-5 טעמים וקשה לנתק אותו מחוש הריח. מספיק לקחת תערובת של סוכר עם קינמון, להריח אותה ולטעום ואז לסתום את האף לטעום שוב ולהבין שטעמנו בעצם רק מתוק, משום שהקינמון נעלם בפה כאשר לא מריחים אותו. הפה שלנו תורם לטעימה בחיבור עם הריח ובבחינת המרקם, הגוף הטעמים ובעיקר הסיומת של היין: האם היא ארוכה? כמה זמן הטעם נשאר בפה? והאם היא שונה ממרכז הטעימה?

הטעימות העיוורות חשובות מאוד בעולם הערכת היין ובעיקר בתחרויות היין העולמיות שנערכות ברחבי העולם באופן סדיר. הטעימות העיוורות מקבלות משנה תוקף כאשר מדובר במומחי יין שמכירים כל יין ויין וזוכרים שנות בציר ואפיונים של יינות העולם. טעימה כזאת יכולה להדגיש את איכות היין וסגנונו ללא דעה קדומה, כאשר ברוב המקרים ישנן הפתעות. גם יין שלא חשבנו עליו גדולות וזכה בפרס ובהערכה בתחרות בינלאומית בטעימה עיוורת שווה את ההזדמנות השנייה שלנו. אם מומחים עשו בשבילנו את העבודה אז מי אנחנו שנזלזל בכך. יינות ישראליים מעוטרים בפרסים בינלאומיים הם גאווה מקומית שאמורה להתנוסס על כל שולחן ולהיות חלק מכל ארוחה עם חברים או אורחים.

רוצה ליהנות מסיור מודרך במרכז המבקרים "כרם ברקן" ב- 30 ₪ ?

בהחלט כדאי לכם לנסות לקיים טעימה עיוורת בבית עם חברים. אחד החברים אמור להיות האחראי על הטעימה ולמזוג את היינות הרחק מעיני הטועמים. אני מניח שתופתעו מאוד מה תחשבו על היינות כאשר לא תדעו מראש באלו יינות מדובר. וחוץ מזה תמיד כיף לנסות לשחק את משחק הניחושים ולנסות לזהות איזה יין נמצא בכל כוס, אני בטוח שיהיה מעניין. לחיים!

הירשמו למועדון הלקוחות של יקב ברקן ותיהנו מסיור מודרך ומרתק במרכז המבקרים "כרם ברקן" ב-₪30 בלבד

אני מאשר את תנאי המועדון וקבלת חומר פרסומי

 

עורך תחום היין

הוסף תגובה