כוסות יין

כוסות יין

כוסות יין / צחי ימין

יין אפשר לשתות מכל כוס ואפילו מספל הקפה או ישירות מהבקבוק, אך אם רוצים לנתח את היין וליהנות ממנו כמו שצריך, חשוב לבחור את הכוס המתאימה. בשוק קיימות אינספור כוסות בצורות וצבעים שונים, וכנראה שעד כה רכשתם אותן לפי המראה והיופי, אך חשוב שתכירו כמה עובדות על כוסות היין השונות. יש שיגידו שזו פלצנות, אך אם תנסו, תיווכחו שאכן צורת הכוס ואיכותה משפיעה על טעמו של היין, גם אם אתם לא מומחי יין גדולים.

כוס יין

רק חברי מועדון ברקן נהנים מסיור מודרך במרכז המבקרים "כרם ברקן" ב- ₪30 ומקבלים ₪30 בחזרה למימוש בחנות היקב! להרשמה>>

יש המון וריאציות שונות לכוס היין משום שיש המון סוגים שונים של יינות. כל מאפיין של הכוס משפיע בצורה אחרת על טעמו של היין. רוחב בסיס הכוס למשל מגדיל את שטח הפנים של היין הנמזג כך שיותר יין נמצא במגע עם האוויר ומאפשר כך את אידויו של האלכוהול ומולקולות הריח היוצרים את הארומה של היין, היכולים להשתנות באופן דרמטי בהתאם לכוס ולהשפיע על טעמו של היין. באופן כללי, כוסות רחבות משמשות לשתיית יינות אדומים, ואילו כוסות צרות משמשות לשתיית יינות קלים ולבנים כי הן מאפשרות לשמור על קרירותו של היין ומדגישות יותר את הארומות העדינות של היין הלבן.

גם רוחב קצה הכוס ממנה לוגמים את היין משפיע על הטעם. קצה כוס ההולך ונהיה צר לוכד יותר מולקולות ריח ומסייע בהעצמת ארומות היין, בעוד שכוס עם קצוות רחבים מדגישה יותר את טעמי הפרי והחמיצות של היין. כאן שווה להזכיר כי אחד המיתוסים לגבי כוסות יין גורס כי צורת הכוס משפיעה על טעם היין משום שהיא קובעת את האזור על גבי הלשון אשר עמה יבוא היין במגע. שמועה זו מתבססת על ההנחה השגויה כי פקעיות טעם שונות מחולקות באופן שונה על פני הלשון.

זאת ועוד, צוואר כוס היין מאפשר לאחוז בכוס כך שחום כף היד לא מועבר אל היין ומחמם אותו. יש לכך חשיבות רבה מכיוון שטמפרטורת היין עשויה להשפיע גם היא על טעם היין. כוסות יין נמוכות ללא צוואר המכונות לואו-בול משמשות בעיקר כאשר שותים את היין בסיטואציה או במקום פחות רשמיים כמו בפיקניק או בחוף הים, אך בדרך-כלל נעדיף כוס יין בעלת צוואר.

בקבוק וכוס יין

ארבע כוסות היין המוכרות ביותר הן כוס "בורדו" שהינה כינוי לכוס ארוכה וגבוהה המשמשת בעיקר לשתיית יינות מבוססי קברנה סוביניון או מרלו, ומן הצד השני ישנה כוס "בורגון" שהינה נמוכה יותר אך עם בסיס רחב ושמן המיועדת לשתיית יינות אדומים כמו פינו נואר או יינות לבנים כשרדונה, בעלי ריחות מאופקים יותר, אך עם מרקם שמנוני וקטיפתי.

כוסות ליינות מבוססי שיראז/סירה הינן ארוכות יותר מן השתיים הקודמות, והולכות והופכות צרות לקראת קצה הכוס. אחרונה חביבה היא כוס השמפניה, המכונה גם "פלוט" (flute), הבנויה באופן צר וגבוה כדי למזער את החמצון של היין המבעבע, כך שהבועות ישהו ביין לאורך זמן רב יותר ולא ייעלמו מהר מן המשקה, ובנוסף יוכלו להשתקף לאורכה של הכוס.

גם החומר שממנו עשויה כוס היין משפיע על טעמו של היין כאשר שני השחקנים הראשיים הם זכוכית לעומת קריסטל. כוסות העשויות מזכוכית הינן עבות יותר כך שהן עמידות יותר ופחות נוטות להישבר. הן זולות הרבה יותר וניתן לשטוף אותן בעזרת מדיח הכלים. כלומר, אם אתם הורים לילדים או סתם נוטים לשבור כוסות יין לעתים תכופות ייתכן כי תעדיפו לרכוש כוס עשויה זכוכית.

כוסות יין

רק חברי מועדון ברקן נהנים מסיור מודרך במרכז המבקרים "כרם ברקן" ב- ₪30 ומקבלים ₪30 בחזרה למימוש בחנות היקב! להרשמה>>

לעומת זאת, כוסות קריסטל עשויות מזכוכית שהוסיפו לה מינרלים אשר הפכו את הכוס לחזקה יותר, כך שניתן להפיק ממנה כוסות דקות מאוד. ככל שכוס היין דקה יותר כך היא הופכת את היין לטעים יותר. זוהי סברה מקובלת בקרב מומחי יין רבים בעולם, אף על פי שלא הוכחה עדיין. כוסות קריסטל הן לרוב גם מבריקות יותר בצורה המושכת את העין, יתרון המועדף על רבים משיקולי אסתטיקה. למרות שמן, הן אינן עשויות מחומר קריסטלי והשם השגוי התקבל בגלל הוספת המינרלים (לרוב עופרת) לתערובת הזכוכית.

כאמור, בניגוד לזכוכית רגילה שהיא אינרטית, כוס הקריסטל בעלת נקבוביות מיקרוסקופיות המגדילות מצד אחד את שטח הפנים של היין הנמזג אליהן. כך למשל ביין אדום שנמזג לכוס קריסטל יהיו ריחות עוצמתיים יותר לאחר שתערסלו את כוס היין ביד, או בועות רבות יותר אם מדובר בכוס שמפנייה עשויה קריסטל. מצד שני, הנקבוביות המיקרוסקופיות האלה נוטות לספוח אליהן חומרים כימיים ולכן כוסות קריסטל לא מיועדות לשטיפה במדיח הכלים. יוצאות מן הכלל הן כוסות קריסטל שלא מכילות עופרת, אלא מגנזיום או אבץ.

כשרוכשים כוסות קריסטל חשוב לשים לב ליצרן ולאיכות הכוסות. במקומות כמו ארה"ב אין תקן מינימלי לרמת אחוז המינרלים בזכוכית. לעומת זאת, באירופה, ובאנגליה בפרט, רק כוסות שמכילות לפחות 24% מינרלים יכולות להיקרא קריסטל. מלבד העובדה שחייבים לרחוץ אותן ביד, כוסות קריסטל הן יקרות יותר ונוטות להישבר בקלות בהשוואה לזכוכית רגילה.

כוס יין

לאחר שבחרתם את צורת הכוס בהתאם לסוג היין שאתם מתכוונים לשתות, וגם אם אינה עשויה קריסטל, חשוב שהכוס תהיה דקה ככל הניתן ושקופה, כך שתוכלו לבחון את צבע וצלילות היין. ההתאמה הזו בין צורת הכוס לזן הענבים הופכת את היין לטעים יותר ואת טעמיו וריחותיו למודגשים ועוצמתיים יותר, כך שהחוויה הכוללת מאותו היין תעניק הנאה מרובה יותר. חרף כל הכללים המפורטים לעיל, כדאי שתלכו לפי הטעם האישי שלכם ותתנסו בעצמכם לפני שאתם מקבלים על עצמכם מוסכמות שכאלה.

הוסף תגובה

נגישות