מהמטבח אל קדמת הבמה: תחרות השף הצעיר יוצאת לדרך

אוראל קמחי, דיוויד פרנקל וחביב משה כבר עשו זאת, ויותר מ־3,000 מתמודדים מכל העולם מחכים להזדמנות הזאת. תחרות השף הצעיר מתקיימת זו השנה ה־17 ומחפשת את השף הבא שיוביל את הטרנדים הקולינריים העולמיים

אחת לשנה פושט עולם הקולינריה את הסינר ולובש חלוק שף צחור לקראת "השף הצעיר" – תחרות קולינרית גלובלית מטעם סן פלגרינו, מותג המים האיטלקי היוקרתי אשר כבש לעצמו מעמד מרכזי בקהילת השפים העולמית מעצם היותו מקפצה לסו־שפים ושפים צעירים.

לרוב תמצאו אותם מאחורי הסירים, מניעים את המסעדות המפורסמות ביותר בעולם ושואפים לממש את עצמם. תחרות השף הצעיר היא ההזדמנות שלהם להבריק ולפרוץ את קיר הזכוכית מהמטבח אל קדמת הבמה.

התחרות המתקיימת זו השנה ה־17 נולדה מתוך כבוד לגסטרונומיה עילית חדשנית ומתוך רצון לתמוך בשפים צעירים ולקדמם. התחרות מעניקה להם הזדמנות להכרה בינלאומית, מפיחה רוח רעננה בקהילת המסעדנות העולמית ומסמנת מגמות שיהפכו לטרנדים. בשנת 2015 למשל, הרבה לפני שהטבעונות סחפה את העולם, הציג השף מארק מוריארטי מאירלנד סלרי חרוך במבער במרינדת מיסו. לצד הדגים, פירות הים ונתחי הבשר של שאר המתחרים נראה הסלרי שהציג מוריארטי צנוע יחסית, אך התחרות היא בראש ובראשונה זכוכית מגדלת לחדשנות ולתעוזה. השופטים נפעמו מהחיבור המתוחכם בין הסלרי המתקתק־מעושן לעדינות המיסו – חומר גלם יפני שהוא כיום חובה במסעדות שף – והעניקו למוריארטי את המקום הראשון.

 

בשנת 2016 קטף את התואר האמריקאי מיץ' לינהרד עם מנה חדשנית לא פחות: ברווז צלוי בתפוזים מתובלים ובטטה. כחומר גלם שבדרך כלל מקושר למטבחים אירופיים מאופקים "נצבע" הברווז בתיבול ארומטי המתכתב עם המטבח ההודי שפרץ את הכללים. בגוני חום־כתום עזים וצילחות מאופק מהדהדת המנה מינימליזם אמנותי, ולינהרד מספר שלהרכבתה הוא הביא לשיא את היכולות, הטכניקות והניסיון שצבר.

האתגר שביצירת מנה חדשנית ומתוחכמת מושך את טובי השפים הצעירים בכל מדינה. בשנה שעברה בלטה בתחרות הישראלית שיראל ברגר, שפית טבעונית צעירה שכבר הוכיחה את יכולותיה במסעדת מיס קפלן. ברגר בחרה לחבר ארטישוק ירושלמי, פירה מקדמיה וסקאלופס מפטריות – אלמנטים מתוחכמים שמביאים את המטבח הטבעוני לשיאי נראות וטעם. השף עידן פרץ ממסעדת פופינה (כיום השף של לוקה ולינו) הגיע למקום השלישי בזכות שילוב Turf&Surf שנראה כציור אבסטרקטי: מוס סקאלופס מעושן, "סוכריות" פילה בקר, קרם גזר סגול וקראמבל טחינה שחורה יצרו חיבור מורכב בין טעמים, מרקמים וארומות לכדי אמנות בצלחת – מגמה שכובשת מקום בקולינריה העילית העולמית ומתייחסת לאוכל כחוויה לכל החושים.

מחפשים הזדמנות לפרוץ

לחדשנות הקולינרית המניעה את תחרות השף הצעיר של סן פלגרינו נלווה בונוס נכבד בדמות קידום הקריירה של המשתתפים. בישראל לבדה יש שלושה שבזכות התחרות מובילים כיום מסעדות שף: אוראל קמחי (פופינה) שזכה בתואר השף הצעיר של ישראל לשנת 2011 והגיע למקום השני בתחרות העולמית; דיוויד פרנקל (פרונטו, פרונטו קיוסקו) שגרף את התואר הישראלי בשנת 2012 וזכה בתואר חביב הקהל בתחרות העולמית; וחביב משה (מריפוסה) שש חזר בשנת 2013 את הישגיו של פרנקל. הכבוד והיוקרה הנלווים לתחרות גורמים לכך שבכל העולם ממתינים לפתיחת ההרשמה: שפים צעירים שמחפשים הזדמנות לפרוץ, שפים בכירים שרוצים לפרגן לקולגה צעיר וכמובן בני משפחה ומכרים שמאמינים ביכולות של המועמדים.

בשנת 2016 הגישו יותר מ־3,000 סו־שפים ושפים מכל העולם מועמדות לתחרות. כולם גייסו את מלוא היכולות כדי להכין מנות מקוריות, חדשניות ומאתגרות. בהינתן האישור מתחיל תהליך ממושך וקפדני של חלוקה ל־21 אזורים בעולם וסינון ראשוני על ידי מיטב השפים של ALMA – בית ספר לבישול בצפון איטליה שנחשב לאחד ממוסדות הלימוד הגסטרונומיים המוערכים בעולם. המועמדים המובילים מכל מדינה עולים לתחרות חצי גמר אזורית, שבה נבחנות המנות שהוגשו בידי חבר שופטים בינלאומי. מכל אזור נבחר מתמודד אחד שייצג אותו בגמר הגדול במילאנו התוססת. המתמודדים מסתייעים במנטור, שף מוביל מהמדינה שממנה הגיעו, כדי לשפר את המנה שהגישו. המנות נבחנות בידי "פורום שבעת החכמים" הכולל את השפים המובילים בעולם, בהם השף ויילי דופריין, ממובילי המטבח המולקולרי בארצות הברית, ואת השף מסימו בוטורה האיטלקי שמסעדתו מעוטרת בשלושה כוכבי מישלן. עצם ההגעה למעמד זה מעניקה להם חשיפה בינלאומית והיכרות אישית עם השפים הגדולים בעולם. עבור הזוכה השמים הם הגבול – במשך שנת הזכייה הוא או היא ייסעו בעולם ויבשלו במקומות אקזוטיים ובאירועים יוקרתיים.

 

לקבלת מידע נוסף על אירועים קולינריים בישראל ובעולם, אנא השאירו פרטים

אני מאשר את מדיניות תנאי השימוש באתר

עורך תחום האוכל

הוסף תגובה